Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Kłodawie?
Pizza rzymska
To rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Na ogół są to: szynka parmeńska, pomidory, pieczarki, oliwki, świeże zioła i mozzarella. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest mniejsza ilość tłuszczu i odrobina wody. Pizza rzymska wypiekana jest w nieco niższej temperaturze, w 350 stopniach, w czasie około 3 minut. Z pewnością jest podawana w pizzeriach w Kłodawie.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Smaruje się ją białym sosem na bazie krowiego mleka. Dodatkami mogą być: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Kłodawie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Kłodawie
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Historia pizzy
Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tym czasie otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.
Jak głosi legenda, pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Spodobała się królowej i od tej pory zaczęto ją tak nazywać.
Popularność tego posiłku ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku powstała w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.
Dzisiaj to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Kłodawie. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?