W skrócie
Większości z nas kisiel żurawinowy kojarzy się dziś z kuchnią skandynawską lub brytyjską. Niewiele osób wie, że jeszcze nie tak dawno kisiel żurawinowy był tradycyjnym deserem, który podawano w wigilię w niektórych regionach Polski. Piło się go zamiast kompotu z suszu, np. na Warmii i Mazurach, a także na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Warto przypomnieć tę tradycję, ponieważ kisiel żurawinowy łatwo przygotować samemu, jest zdrowy oraz bardzo smaczny. Można go podawać na ciepło albo na zimno, np. ze śmietanką. Od ilości mąki ziemniaczanej zależy, jak gęsty będzie kisiel, więc możemy poeksperymentować z taką konsystencją, która nam odpowiada.
Wigilijny kisiel żurawinowy - tradycyjny przepis na regionalny przysmak
Czas przygotowania: 15 minut,
Porcja: 4-6 osób,
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 500 g świeżych żurawin,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- kilka goździków,
- cynamon.
Polecam także: Spektakularna tarta żurawinowa na święta
Jak przygotować tradycyjny kisiel żurawinowy?
- Żurawiny zblendowałam i włożyłam do rondelka.
- Dolałam pół litra wody, zagotowałam i przecedziłam przez sito.
- Podzieliłam sok na dwie części. Jedną odstawiłam do wystudzenia. Do drugiej dodałam cukier, goździki i cynamon, a następnie zagotowałam.
- Pierwszą, ostudzoną część soku wymieszałam z mąką ziemniaczaną, wlałam do gotującej się części z cukrem i przyprawami. Wymieszałam wszystko i gotowałam pięć minut, mieszając.
- Ciepły kisiel przelałam do szklanek.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?