W skrócie
Na elegancki obiad wielkanocny można serwować nie tylko wędliny na zimno lub pasztety. Świetnym daniem na rodzinny posiłek będą delikatne pulpety z cielęciny w sosie chrzanowym. Doprawia się ją hojną ilością posiekanego koperku, natki pietruszki, świeżo startej gałki muszkatołowej i tymianku. Przepis inspirowany jest recepturą na pulpeciki z książki „Obiady u Kowalskich” autorstwa Jadwigi Kłossowskiej wydanej w 1984 roku.
Pulpety w sosie chrzanowym – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g mielonej cielęciny,
- 1 bułka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Sos chrzanowy:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 1 łyżka startego chrzanu.
Czytaj także: Gotowane pulpety w sosie pieczarkowym jak od mamy. Zrób prosty przepis na sycący obiad
Jak zrobić pulpety w sosie chrzanowym?
Sposób przygotowania:
- Mieloną cielęcinę wyjęłam z lodówki 2 godziny wcześniej, zanim zaczęłam robić pulpety.
- Mięso powinno nabrać temperatury pokojowej.
- Bułkę namoczyłam w wodzie przez 5 minut, a następnie dokładnie odsączyłam.
- W szklanej misce łączyłam mieloną cielęcinę z bułką i dokładnie wyrabiałam.
- Następnie dodałam jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i olej rzepakowy.
- Masę na pulpety dokładnie wyrobiłam i zwilżonymi dłońmi uformowałam 8 pulpetów.
- Bulion warzywny zagotowałam i wkładałam pulpety na wrzątek. Mięso gotowałam przez 15 minut.
- Na patelni rozgrzałam masło, wsypałam mąkę i zrobiłam zasmażkę.
- Następnie powoli wlewałam ciepłe mleko, ciągle mieszając. Powinien powstać rodzaj beszamelu.
- Sos można rozrzedzić bulionem, w którym gotowały się pulpety.
- Pod koniec gotowania sos należy doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Na sam koniec do sosu wrzuciłam posiekany koperek i starty chrzan.
- Dokładnie wymieszałam i włożyłam wyjęte z gotującego się wywaru pulpety cielęce.
- Pulpety w sosie chrzanowym zagotowuję w sosie i podaję od razu.
Dodatki do pulpetów w sosie chrzanowym
Domowe pulpeciki można podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z pieczonymi ziemniakami. Najbardziej tradycyjnym zestawem będzie podanie ich z purée ziemniaczanym i domową mizerią. Świetnie sprawdzi się także surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?