W skrócie
Majonez to sprawa poważna. Zamienia w ucztę każdą, nawet skromną kanapkę, sprawdzi się jako baza do sosów albo dip. A także dodatek do pasty jajecznej. Ten zrobiony własnoręcznie ma jeszcze jedną ważną przyprawę – satysfakcję.
Domowy majonez zrobisz dosłownie w 5 minut. Receptura jest krótka a przygotowanie – proste. Poza smakiem ma wiele zalet: to ty układasz listę składników i pewnie nie będzie na niej konserwantów, barwników i ulepszaczy. Możesz go zrobić w każdej chwili bez stania w sklepowych kolejkach.
Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować. Często dodaję do domowego majonezu przyprawy albo pikantne sosy, jak sos sriracha. Eksperymentowałam z olejami smakowymi i czarnym czosnkiem. I były to pyszne eksperymenty. Domowy majonez może stać w lodówce od 10 do 14 dni.
Domowy majonez — prosty przepis z jednego jajka
Składniki
- 1 żółtko średnich jaj,
- 200 ml oleju roślinnego (1,5 szklanki),
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki soli.
Zobacz także: Najlepsze sałatki na święta. Sprawdzone przepisy
Jak zrobić domowy majonez?
- Jajko sparz wrzątkiem, a następnie oddziel żółtko od białka.
- Żółtko, musztardę, sól, pieprz, cukier puder i sok z cytryny włóż do wąskiego pojemnika lub miski.
- Włóż ręczny blender (żyrafę) tak, by dotykał dna i zacznij miksować na wolnych obrotach. Miksując powoli wlewaj olej.
- Ubijaj aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.
Zobacz także: Jajka po wiedeńsku na śniadanie. Przepis na jajko po wiedeńsku w szklance. Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami
Majonez - pyszny i znany dodatek do potraw
Kto go wymyślił? Nie wiadomo. Anglicy twierdzą, że majonez zawdzięczamy obrońcom obleganego przez Francuzów miasta Mahón. Żołnierzom po tygodniach obrony zostały jedynie jajka i oliwa. Jedli więc jajka z wymyślonym naprędce sosem z … jajek i oliwy. Po zdobyciu twierdzy w przyrządzonym przez Anglików sosie zasmakowali Francuzi.
Czytaj także: Ta maseczka działa jak botoks na włosy. Tani kosmetyk znajdziesz w lodówce
Francuzi mają oczywiście swoją wersję powstania majonezu. I to niejedną, Wynalezienie majonezu przypisują marszałkowi Francji, księciu Louisowi François Armand du Plessis de Richelieu oraz zwycięstwu nad Anglikami w 1756 roku. Inna wersja mówi, że Karol Gwizjusz, książę Mayenne, który miał zajadać się kurczakiem z takim zimnym sosem, przed bitwą stoczoną z Henrykiem IV pod Arques w 1589 r.
Swoją wojnę o majonez mają też Polacy. Połowa to podobno ci, którzy uwielbiają majonez do dekoracji a druga – ci, którzy dadzą się pokroić za słoiczek tego z Kielcami w nazwie. Spór trwa i pewne jest tylko jedno: przodkiem sosu, który kupujemy w sklepach, był domowy majonez.
Zobacz inne przepisy Kasi Nowickiej na jej na Facebooku i na Instagramie.. Odwiedź także jej blog kulinarny Plate By Kate.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Ekspresowa domowa sałatka. Prosty przepis na smaczne danie
- Sałatka śledziowa, którą zaskoczysz domowników. Popularny składnik jest najważniejszy
- Ta sałatka idealnie się sprawdzi dla niezapowiedzianych gości. Zrobisz ją w kwadrans
- Najlepsza sałatka, która zawsze zaskakuje gości. Przepis na sałatkę królewską
Pyszna kawa z pianką
Fakty i mity o ogórku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?