MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Marchewka to warzywo bogate w antyoksydanty, witaminy i...
fot. Pexels/Pixabay

Co jeść jesienią, aby wzmocnić odporność? Wybieraj odżywcze i rozgrzewające dania. Postaw na sezonowe warzywa. Nie zapomnij o kiszonkach!

Marchewka

Marchewka to warzywo bogate w antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne. Słynie przede wszystkim z dużej zawartości beta-karotenu – 100 g pokrywa aż 77 proc. dziennego zapotrzebowania na prowitaminę A.

Dostarcza również od 4 do 7 proc. niezbędnej ilości witamin B1, B2, B5, niacyny, folianów, witaminy E i C oraz powyżej 10 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy B6 i witaminy K.

Zobacz również

Zmiany w franciszkańskiej parafii w Inowrocławiu. Ojciec Pliszka odchodzi po 8 latach

NOWE
Zmiany w franciszkańskiej parafii w Inowrocławiu. Ojciec Pliszka odchodzi po 8 latach

Pierwszy wodny plac zabaw pod Krakowem. Tłumy na otwarciu atrakcyjnej enklawy

NOWE
Pierwszy wodny plac zabaw pod Krakowem. Tłumy na otwarciu atrakcyjnej enklawy

Polecamy

Mięso wycofywane ze sklepów. Wędlina została zanieczyszczona groźnymi bakteriami

Mięso wycofywane ze sklepów. Wędlina została zanieczyszczona groźnymi bakteriami

Poznaj kuluary władzy: zwiedzanie Sejmu i Senatu RP. Sprawdź terminy i zasady

Poznaj kuluary władzy: zwiedzanie Sejmu i Senatu RP. Sprawdź terminy i zasady

Nowy program dla przedszkoli i szkół: „Bajeczni adwokaci” już ruszył

Nowy program dla przedszkoli i szkół: „Bajeczni adwokaci” już ruszył